Ads 468x60px

Labels

Inkubator Model 190 (RM190)

Inkubator ini boleh menampung 35-40 biji telur ayam. Jenis inkubator "still air". Wap air/humidity bergerak dalam keadaan tidak sekata. Inkubator ini telah berjaya menetaskan telur ayam, itik, puyuh biasa, puyuh jepun, ayam belanda malahan telur angsa juga berjaya ditetaskan.

Inkubator Model 320 (RM320)

Inkubator ini boleh menampung kapasiti 40-45 biji telur ayam. sekiranya telur disusun rapat, kapasiti telur boleh masuk lebih banyak. Inkubator ini lebih besar dari model RM190 tetapi dilengkapi dengan termometer digital, kipas (force air). Keistimewaan inkubator ini ialah, hampir semua telur dapat menerima suhu yang sekata ketika dieram. Harga yang ditawarkan termasuk dengan harga pos

Ringkasan Model Inkubator

Harga yang ditawarkan termasuklah kos pos ke seluruh semenanjung Malaysia

Prosedur Pembelian dan Pembuatan Inkubator

Setiap inkubator yang dibeli perlu mengikuti prosedur pembelian yang telah kami tetapkan. Kegagalan mengikuti prosedur tersebut mungkin menyebabkan inkubator yang dihasilkan akan mengalami masalah..

Jiwaniaga Inkubator Kini Di Facebook

Sila "Like" page kami untuk dapatkan khidmat nasihat dan respon segera

Tuesday, December 24, 2013

Rawatan Hama/Mites Pada Burung/Kucing DLL

Assalammualaikum,
lama tak update blog. kebanyakkan post banyak dibuat di facebook jiwaniaga , jadi post di blog ini berkurangan. Bagi yang belum "like" pages kami, bolehlah berbuat demikian. Anda boleh bertanyakan soalan, yang mana kami boleh bantu, kami akan bantu.

Baiklah, post kali ini berkaitan dengan mites/hama/sekenit dan lain-lain


sejak beberapa minggu yang lalu, saya cuba mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah "hama" yang mengganggu kawanan burung budgie saya. banyak anak burung yang menetas mati setelah beberapa hari. ada juga yang terus meninggalkan sarang kerana hama terlalu banyak. tidak kurang jugak induk burung banyak mati. 

symptom-symptom hama pada burung 
1. Burung kerap menggaru-garu badan/bulu
2. Bulu berkurangan
3. Burung hilang selera makan

Symptom-symptom hama pada nestbox
 Genggam serbuk kayu dalam nest box, lepaskan. cek jari/tangan ada hama ke tidak. kalau ada, nestbox anda perlu dikuarantin/bakar terus.hehe

Cara merawat
1. Anda boleh ke veterinar kerajaan untuk mengambil ubat suntikan kurap. Veterinar akan beri kepada anda dalam syringe 5ml berserta jarum. Larutan tersebut dikenali sebagai "Ivermectin"
2. Titiskan beberapa titik ivermectin ke atas badan burung (kaedah 1)
3. Larutkan ivermectin dan sembur pada burung (kaedah 2)
4. Setelah dititik, hama akan bertempiaran lari ( pada burung saya, hama berkumpul dikaki burung setelah dititik)
5.Baki Ivermectin boleh dilarutkan ke dalam air dan disembur di kawasan hama di dalam reban. Baki tersebut (baki asal, bukan baki larutan) hendaklah disimpan di dalam peti sejuk.
6. Langkah 2/3 perlu diulang kembali pada hari ke-20 ( semburan pertama akan mematikan induk hama, semburan untuk hari ke-20 akan mematikan anak hama yang baru menetas.

Ivermectin juga boleh digunakan pada kucing, anjing dan seangkatan dengannya.

Ivermectin ni lebih dikenali sebagai ubat kurap. Ubat ini perlu disuntik di bawah lapisan kulit haiwan untuk menyembuhkan kurap.

1 suntikan di veterinar kerajaan RM5 sahaja.

Selamat mencuba

Kaedah lain
- Boleh juga gunakan listerine nisbah 1:10 (1 penutup listerine + 10 air biasa)



Perkongsian ilmu :
Ivermectin - Haslinda
Listerine - Izraq


Sunday, August 25, 2013

Cuti Raya : Repair Reban

Assalammulaikum,
lama tak update blog ni,
sekarang sibuk sikit. Maklumlah, kerja tmpt lain, kg tempat lain
Repair syiling dgn simen, gangguan tikus

Burung ni saja yang tinggal


Ternakkan pun dh xbanyak

gangguan anjing, habis reban dipagar zink


Sunday, March 17, 2013

Inkubator kami di dalam Majalah Jinak ep7!!

Assalammualaikum,
Artikel inkubator kami boleh dibaca di dalam majalah jinak edisi terbaharu (mac/april)





Jangan lupa LIKE page fb kami --> http://www.facebook.com/JiwaNiagaShop


Terima kasih!!

Monday, November 26, 2012

Harga Terbaharu Inkubator

Assalammualaikum,
Berikutan dengan kenaikan harga pos oleh pihak berkaitan, kami juga terpaksa menaikan harga inkubator kami. Harga inkubator pada hakikatnya masih sama cuma kami tidak lagi mampu menanggung kenaikan harga pos. Kenaikan harga barangan masih lagi mampu ditanggung oleh kami untuk sedikit masa lagi

Turut membantu

RM 190 ( pos Gdex)

RM 320 (pos Gdex)

Harga inkubator kami adalah seperti berikut
Model 1 - RM 190 
Model 2 - RM 320 ( Saiz besar sedikit dari model 1, ada termometer digital, kipas)

Setiap pembelian turut dibekalkan dengan "Buku Panduan" dan tray air. Perkhidmatan selepas jualan seperti nasihat dan panduan turut diberikan

Wednesday, October 10, 2012

LIKE JANGAN TAK LIKE


Assalammualaikum,
Setelah lama cuba create page dalam facebook akhirnya berjaya juga.maklum la bukannya pakar it pun create page ni.heheh,kepada rakan-rakan jiwaniaga boleh la like page ni nanti ye http://www.facebook.com/jiwaniagashop.

Saturday, September 29, 2012

Baik pulih gambar

Assalammualaikum,
beberapa bulan lepas saya menerima email daripada seorang pelanggan yang ingin saya membaiki gambar ibu dan bapanya. Pada hakikatnya tiada sebarang perjanjian yang kami buat untuk sebarang bayaran yang akan saya kenakan (sebab saya tak tau harga).hehe.. Disebabkan kelapangan pada hari ini. saya mengambil kesempatan untuk membaiki gambar ini. lama tak guna photoshop, skill pon dh berkurangan (hakikatnya tak ada skil pon)

gambar di bawah ini sebenarnya agak susah nk dibaiki sebab kerosakkannya sangat banyak. ada juga yg rosak pada bahagian muka (bahagian paling susah), tapi tak apalah, tak salah mencuba kan?

gambar asal

gambar yang direpair (masih direpair)

-klik untuk besarkan gambar-

Untuk customer ni, saya ingin caj RM25 sahaja 
Apa yang customer ni dapat
-softcopy gambar
-2 keping gambar 4r 
-pos express gambar tersebut


Monday, September 24, 2012

Produk Baharu Dari Kami

Assalammualaikum,
Selain daripada menjual inkubator, pihak kami juga turut menjual barang dan perkhidmatan yang lain. Antara barangan yang kami jual ialah, Alphalipid, Alphalipid SD2 dan SD 2

Kami juga turut menjual Al-Quran digital pada harga RM200.

bagi yang berminat, bolehlah menghubungi nombor yang tertera di bahagian kanan blog ini,

Sekian

Friday, July 13, 2012

Inkubator, Mungkin Naik Harga

Assalammualaikum,
Saya baru saja mengepos inkubator dengan menggunakan perkhidmatan GDEX. sayangnya, harga pos mula berubah. Inkubator yang dipos bukan sahaja diambil beratnya, malahan pula caj saiz juga turut diukur.

jadi, kami mungkin akan menaikkan harga inkubator (harga pos) sedikit masa lagi. sila hubungi kami untuk maklumat lanjut

Tuesday, April 10, 2012

Vaksin dan Cara Menggunakannya

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang

Assalammualaikum,
sudah berbulan-bulan lamanya saya tak update blog ini,
post kali ini akan menceritakan perihal vaksin sampar. sebaik-baiknya setiap bulan kena bagilah vaksin ini. ada beberapa tahap dan jenis vaksin, dari lemah sampailah yang kuat..
Live Vaccine Set: 

for Breeder Stock- 
1. Sterile solution 2.Disposable syringe 
3.Disposable 25G needle 
4. Lasota+IB vaccine 
5.Gumboro vaccine
6.ND+IB vaccine

For Broiler-
1. Sterile solution 

2.Disposable syringe
3.Disposable 25G needle 

5.ND+IB vaccine


Cara menggunakan vaksin
Ayam umur 2 minggu
-5 liter air

Ayam umur 4-8 minggu
-10 liter air

Umur ayam lebih 8 minggu
-20 liter air

Kalau ayam tak banyak dan bercampur umur, guna air 5 liter sudah memadai.

GUNAKAN AIR TANPA KLORIN!!

Cara nk "cairkan" vaksin.
1. Buka penutup tin kat tengah vaksin
2. Cucuk picagari/syrige kt dalam botol vaksin
3. tunggu sehingga vaksin larut dlm air (goncang atau buat la apa2 yg patut)
4. campurkan vaksin yang telah larut dalam air mengikut sukatan yang telah dijelaskan sebentar tadi.

Cara nk bagi ayam minum vaksin
1. Waktu pagi, keluarkan sumber air dalam reban
2. Bagi semua dahaga
3. Waktu petang, baru bg vaksin. baru ayam minum vaksin tu

Sumber : Rakan penternak yang boleh dipercayai

sekian,

Monday, February 13, 2012

Pos ke Sabah, tambah RM110 sahaja

Assalammualaikum,
Minggu lepas, kami menerima tempahan dari pelanggan dari sabah. agak risau untuk pos ke sabah/sarawak walaupun kami pernah menghantar inkubator ke sana, bukan apa. kami sedikit risau tentang bayaran yang terpaksa dilunaskan oleh pelanggan. bukan murah kos penghantaran ke sana.

mujurlah ada rakan-rakan yang berpesan, "harga inkubator kt sana lagi mahal, kira harga yang hang jual dh kira murah, sebab tu ada pelanggan dari sana yang tak putus2 tambah order(pelanggan lama)" sejauh mana kebenarannya, kami tidak pasti.

yang kami pasti, bagi kos penghantaran inkubator yang berharga RM300, pelanggan perlu menambah RM110 lagi, jadi, jumlahnya RM410. ini untuk pasaran sabah/sarawak,

untuk semenanjung, harga kekal sama. kami belum bersedia untuk menaikkan harga barang, jika naik, ada "part2" tertentu yang bakal kami tambah untuk memuaskan hati pelanggan"

jom layan gambar ~




Sunday, February 12, 2012

ho ho ho balik kampung!!

Assalammualaikum,
Minggu lalu saya berpeluang untuk pulang ke kampung,mmm.. layan jela gambar.hehe..

yang sempat buat
-tangki air untuk arnab
-sangkar "pair" untuk budgie










Thursday, February 9, 2012

Inkubator yang dibaiki

Assalammualaikum,
beberapa minggu lepas saya telah mengambil inkubator dari pelanggan (rujuk pos sebelum ini), hari ini baru berkesempatan untuk memperbaiki inkubator tersebut.

Apa yang telah saya lakukan
1. tukar semua wiring (sebab wayar lama reput)
2. tukar lampur ( 5watt)
3. tetapan suhu ( sedang dilakukan untuk memastikan kerosakan sebenar inkubator, kemungkinan termostat rosak)

jom, layan gambar ~
Wayar reput digantikan dengan wayar lain

Proses mencabut dan memasang soket lampu

Siap!!!!

Test run untuk kali pertama (agak risau takut meletup)hehe..

Bahagian dalam inkubator

Baru on termometer, suhu ditermometer masih 30.5c

Sensor termometer, saja tampal pada plastik sebab sensor termostat tinggi sangat

Sedang diuji sehingga mendapat suhu yang tepat

Sekiranya lampu termometer tak padam-padam masa test ni, kemungkinan :-
-termostat rosak
-suhu memang tak sampai

penyelesaian
- turunkan sensor, letak atas telur
-tambah lampu, lampu sedia ada 6biji, mayb kena tambah lagi 4-5 biji?
-tukar termostat (sudah disediakan)



Wednesday, February 1, 2012

Repair Inkubator Pelanggan

Assalammualaikum,
selain mengambil upah membuat inkubator, kami juga menyediakan perkhidmatan baik pulih inkubator lama. pembelian inkubator juga ikut nasib sebenarnya, kadang-kadang kita dapat yang elok, kadang-kadang dapat yang rosak. kita tak dapat nak jangka kemampuan inkubator sebab barang elektrik, paham2 jela ye?

Inkubator yang kami jual, kami akan test beberapa kali sebelum hantar kepada pelanggan.

berikut merupakan gambar inkubator yang sedang saya baik pulih, tapi malangnya hampir semua wayar putus bahagian dalam. wayar nampak elok, tetapi bahagian dalam sudah menjadi serbuk.











 

Blogger news

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About